Enschede 700
Visuele Identiteit

In 2025 heeft Enschede 700 jaar stadsrechten. Dat verdient natuurlijk een feestelijke aankleding. Wij ontwierpen een kleurrijke stijl die aansluit bij de identiteit van de stad. Omdat textiel al sinds jaar en dag verweven is met Enschede is dit het uitgangspunt geweest voor het ontwerp.
Het geometrische lijnenspel doet denken aan de draden uit de weverij. De diversiteit in het ontwerp past bij de technologische, innovatieve en creatieve waarden van onze stad. Een feest voor het oog! 

Enschede700-flags
Enschede700-abri2

Textiel zit
in het DNA
van Enschede

Lang voordat Enschede haar stadsrechten kreeg stond er in elke boerderij in Twente al een spinnewiel. Vlak voor de industriële revolutie werd er in Enschede al creatief gebruik gemaakt van de technieken die toen voorhanden waren. Textiel werd massaal geproduceerd in Twente.
Maar de belangrijkste reden dat Enschede uitgroeide tot de textielstad van Twente is omdat er in 1728 een octrooi werd uitgegeven aan Enschedese textielproducenten voor de productie van bombazijn. Dit is een textielsoort met een keperbinding van katoen en linnen.

De keperbinding zie je bijvoorbeeld in je spijkerbroek, je herkent het aan zijn diagonale lijn. Een geabstraheerde weergave van die weeftechniek hebben we gebruikt om vorm te geven aan Enschede700. 

Keperbinding
Keperbinding

We hebben hetzelfde kleurenpalet gebruikt dat we ook voor de gemeente hebben samengesteld. Om het geheel nóg feestelijker te maken, hebben we daar twee kleuren aan toegevoegd. Samen met de typografie sluit de huisstijl naadloos aan bij de brand identity van de stad.

keperbinding-kleur-2
Middel-5

De stadsrechten golden binnen een bepaald gebied. Er waren verschillende invalswegen die naar de stad leidden. Langs elke weg lag een grote steen die de grens aangaf, de zogenaamde wigbold (wijksteen). Deze stenen vormen samen een zeshoek om de stad.
Het middelpunt van deze merkwaardige zeshoek is de Grote Kerk op de Oude Markt.

Makes sense, right?

Free-Magazine-Newspaper-Mockup
Enschede700-Snapback-Hat-and-white-tshirt

Let's get in touch!

Bezoekadres

Voortsweg 204C

7523 CK Enschede

Postadres

Sint Janstraat 45

7543 TJ Enschede

BGR-Logo-673x388px@2x